Bijela tinta : Studije i ogledi iz francuske književnosti

165,00 kn (21,90 €) 99,00 kn (13,14 €)

Umjesto da sama pišem prozu ili poeziju opredijelila sam se za ulogu posrednika između pisca i čitatelja, za poziciju onog ‘trećeg čitajućeg lika’ u prostoru oko ruba koji spaja i dijeli čin pisanja i čin čitanja, taj obrnuti i usporedni užitak. U konkretnom slučaju radi se o razgovoru s tekstovima francuskih klasika kao što su Stendhal, Balzac, Flaubert, Proust, Sartre, Colette, Duras… Jer svako doba, naime, čita drugačije kao i svaki pojedinac…

Još nekoliko primjeraka

Najniža cijena zadnjih 30 dana: 165,00 kn (21,90 €)
  Okvirni datum dostave: ruj 30. – lis 04.

Bijela tinta : Studije i ogledi iz francuske književnosti

Umjesto da sama pišem prozu ili poeziju opredijelila sam se za ulogu posrednika između pisca i čitatelja, za poziciju onog ‘trećeg čitajućeg lika’ u prostoru oko ruba koji spaja i dijeli čin pisanja i čin čitanja, taj obrnuti i usporedni užitak. U konkretnom slučaju radi se o razgovoru s tekstovima francuskih klasika kao što su Stendhal, Balzac, Flaubert, Proust, Sartre, Colette, Duras… Jer svako doba, naime, čita drugačije kao i svaki pojedinac.

Nit vodilja ove knjige bilo bi ‘mapiranje’ dijaloga između ‘svijeta teksta’ i ‘svijeta života’, između ‘kulture’ i ‘prirode’, između nemislivog (tijela, želje) uvijek već na putu u jezik i – misli.

Naslov „Bijela tinta“, koji sam imala već odavno na umu, odnosi se na ‘čitanje nekazanog’, na ono što u tekstu nije vidljivo na prvi pogled nego samo pod izvjesnim kutom i osvjetljenjem. To uključuje čitanje svega što je u tekstu više pokazano nego iskazano“.

Ingrid Šafranek

O autoru

Ingrid Šafranek, redovita profesorica novije francuske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, cijenjena je predavačica i mentorica. Studirala je francuski i njemački jezik s književnostima, te magistrirala i doktorirala na istom fakultetu. Autorica je i suautorica nekoliko knjiga i pedesetak književno-znanstvenih radova pisanih i objavljivanih na hrvatskom, francuskom i njemačkom jeziku. Posebno se bavila književnim tumačenjima djela Marguerite Duras, autorice koje je bila jedna od najzanimljivijih pojava francuske književnosti 20. stoljeća. Kao gostujući profesor vodila je četiri semestra seminar o toj umjetnici na pariškom sveučilištu Paris VII-Denis Diderot.

Pedagoginja hermeneutičkog usmjerenja, esejistkinja i književna prevoditeljica Ingrid Šafranek već niz desetljeća promiče ideju književnosti kao medija estetskog, duhovnog i etičkog posredovanja između jezika, epoha, kultura i naraštaja.

Više u knjizi Bijela tinta : Studije i ogledi iz francuske književnosti

Autor

Broj stranica

450

Format

13×19 cm

Godina izdanja

2013

Izdavač

Uvez

Meki

Na temelju 0 recenzija

0.00 Ukupno
0%
0%
0%
0%
0%
Budite prvi koji je napisao recenziju “Bijela tinta : Studije i ogledi iz francuske književnosti”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Recenzije

Još nema recenzija.

[testimonial_view id=2]
Close Moja Košarica
Close Lista Želja
Nedavno pogledano Close
Close

Close
eknjizara.hr
Categories