Mjenica – Instrument kreditiranja i naplate

57,00 kn (7,57 €) 45,00 kn (5,97 €)

Velika nelikvidnost i insolventnost hrvatskih gospodarskih subjekata rezultiraju s jedne strane pojačanom brigom tih subjekata za osiguranjem novčanih tražbina, a s druge strane nastojanjima države i mjerodavnih tijela i ustanova da se pronađu ili afirmiraju drukčiji instrumenti platnog prometa ili osiguravanja plaćanja. U sklopu toga se i ukida akceptni nalog, a čime se otvara prostor za širu uporabu mjenice…

Još nekoliko primjeraka

Najniža cijena zadnjih 30 dana: 57,00 kn (7,57 €)
  Okvirni datum dostave: ruj 27. – lis 01.

Mjenica – Instrument kreditiranja i naplate

Velika nelikvidnost i insolventnost hrvatskih gospodarskih subjekata rezultiraju s jedne strane pojačanom brigom tih subjekata za osiguranjem novčanih tražbina, a s druge strane nastojanjima države i mjerodavnih tijela i ustanova da se pronađu ili afirmiraju drukčiji instrumenti platnog prometa ili osiguravanja plaćanja. U sklopu toga se i ukida akceptni nalog, a čime se otvara prostor za širu uporabu mjenice.

Akceptni nalog specifičan je instrument plaćanja i osiguravanja plaćanja našega financijskog podneblja. Počeo se koristiti prije tridesetak godina, postoje uveden u praksu 1968. godine, dopunom Zakona o Službi društvenog knjigovodstva. Bio je ukinut izmjenama spomenutoga zakona 1975., ali je ponovno uveden Zakonom o financijskom poslovanju 1989. godine. Ova restauracija akceptnog naloga bila je provedena nakon što je ukinuto obvezatno osiguravanje plaćanja između korisnika društvenih sredstava, uvedeno 1975. godine Zakonom o osiguravanju plaćanja između korisnika društvenih sredstava.

Početkom devedesetih godina akceptni nalog bio je uređen Uredbom o financijskom poslovanju i Pravilnikom o obliku, sadržaju i uporabi instrumenata platnog prometa iz 1992. godine, a pred svoje ukidanje imao je pravni izvor u Zakonu o platnom prometu u zemlji (posredno) i Pravilniku o obliku, sadržaju i uporabi obrazaca platnog prometa1 (izravno).

Više u knjizi Mjenica – Instrument kreditiranja i naplate

Broj stranica

115

Format

17 cm

Uvez

Meki

Autor

Na temelju 0 recenzija

0.00 Ukupno
0%
0%
0%
0%
0%
Budite prvi koji je napisao recenziju “Mjenica – Instrument kreditiranja i naplate”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Recenzije

Još nema recenzija.

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 135400 Kategorija: Tags: ,
[testimonial_view id=2]
Close Moja Košarica
Close Lista Želja
Nedavno pogledano Close
Close

Close
eknjizara.hr
Categories