Keltski mitovi i pripovijetke

Keltski mitovi i pripovijetke

Poštovani čitatelju…..

….ti koji voliš zaviriti među korice i svako malo otvoriti prozor u neki novi svijet, u neku novu priču upoznajući pritom mnoge protagoniste i antagoniste.
Ti koji si svjedočio brojnim fabulama, zapletima i raspletima, intrigama, romansama, misterijama, užasima, bitkama…..

….bit ćeš uskoro iznenađen.

Jer ćeš uskoro upoznati jednu od najbogatijih mitologija koju je ljudska povijest ikad ispisala. Upoznat ćeš brojne bogove, mitska bića i kreature koje su ti i danas odnekud poznate. Prošetat ćeš nestvarnim gradovima i vandimenzionalnim prostorima koji te neće ostaviti ravnodušnim.
Ukratko, ušetat ćeš u najzeleniju mitologiju koju su stoljećima i stoljećima prepričavali – Kelti.

Nedvojbeno jedna od najsadržajnijih mitologija iliti ga bajoslovlja ona je – Keltska. O njihovim pričama i mitologiji općenito doznajemo zahvaljujući drevnim spisima još od 8. st. No, poznata je činjenica kako ih nisu zapisivali sami Kelti koji su svoje priče na vrlo ljubomoran način čuvali samo za sebe i prenosili ih oralnim putem. O Keltima najviše doznajemo zahvaljujući onima koji su s njima na bojnom polju muku mučili i vrlo često ratovali, a to su bili Rimljani.

Iako im baš i nisu bili skloni – Rimljani su se na neki način i divili tim divljacima koji su u borbe često utrčali potpuno ludi i goli do pojasa. S njima u bitci nije bilo šale i to su Rimljani vrlo dobro znali. No, osim što su ih upoznali sa sapunom, gajdama i nekom vrstom napitka koji bi danas vrlo lako mogao proći pod pivo, Kelti su Rimljane čudili svojim pričama.

…..svojom iznimno maštovitom mitologijom koju su uglavnom uz vatru u večernjim satima, među ostalim i na Samhain, a kojeg danas znamo kao Halloween, pričali članovi posebne svećeničke kaste – Druidi.

Druide, čije je ime poteklo od latinske riječi ‘Druides’ iliti ga ‘oni koji poznaju Hrast’, a koje im je bilo sveto drvo – spominje u nekoliko navrata i sam Gaj Julije Cezar koji je također bio upoznat s njihovim pričama i svim činjenicama kao i praznovjerjima koja su karakterizirala ta plemena.
Osim toga, svi su Rimljani znali kako su Druidi vidoviti. Kako posjeduju mogućnost zvanu ‘Fath Fiada’ odnosno kako će se stjerani u kut pretvoriti u maglu i nestati.

Druidi su vremenom nestali…..
No, kreature i vještice bogovi i božice, junaci i kraljevi, vampirice i zmajevi, patuljci i divovi toliko puta spomenuti u zapećcima trošnih koliba gdje se okupila obitelj nakon naporna rada ili nakon neke proslave…

još su uvijek tu…

Čekaju tebe čitatelju

računaju na tvoju znatiželju svi oni čija su imena nemalo puta spominjana te ostala zauvijek zapečaćena u nekim od najljepših pripovijetki ikada ispripovijedanim.

Ja sam The Dark Storyteller…..
I neizmjerna mi je čast na ovoj hvalevrijednoj stranici posvećenoj knjigama, upoznati te s jednom od najneobičnijih mitologija, a koje ćeš uskoro i sam imati priliku pročitati….

Samo, budi upozoren čitatelju
…nisu sva stvorenja koja ćeš susresti u ovoj knjizi prijateljski raspoložena.

Budi spreman na avanturu kakva ti se još nije dogodila

Dostupno na eKnjižari – ‘Keltski mitovi i pripovijetke’

eknjizara.hr

Nova fantasy trilogija u izdanju izdavačke kuće Stanek
Uskršnji sajam knjiga u centru Zadra

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Close Moja Košarica
Close Lista Želja
Nedavno pogledano Close
Close

Close
eknjizara.hr
Categories