Miris Dalmacije
7,00 €
Arome, okusi i tradicije dalmatinske kuhinje
Samo 2 komad(a) na zalihi
Najniža cijena zadnjih 30 dana: 7,00 €Miris Dalmacije
Arome, okusi i tradicije dalmatinske kuhinje
Po jednom našem starom običaju nije moglo biti fešte bez tradicionalne spize, ni obratno.
U Mirisu Dalmacije prizivaju se u sjećanje arome i okusi, običaji i oni mali rituali koji su pratili naše blagdane kao i pjesmice i poslovice, zanimljivosti i informacije koje se odnose na našu tradicionalnu prehranu.
Zadržavaju često dijalektalne izraze, naravno samo u dijelu koji se odnosi na kulinarske navike, prije nego što izumre i s njim ase ne izbriše jedna drevna kultura koja se tu razvijala tijekom stoljeća.
Ako je sve to na neki način izraz “duše” kuhinje jednog naroda, recepti na prozaičniji način predstavljaju njeno “tijelo”.
S razlogom kaže Enzo Bettiza da “sve svjedoči o lakomoj i opsesivnoj strasti prema trpezi koja je uvijek stavljala kužinu u centar obiteljskog univerzuma, bilo kod građanskih ili trgovačkih obitelji” … i obitelji svih Dalmatinaca koji su bili bonkulovici i od dobrih pošađi (gurmani)!
Neka ovo bude poklon i znak vjernosti našim korijenima i našem narodu!
Više u knjizi Miris Dalmacije
Autor | |
---|---|
Broj stranica | 244 |
Godina izdanja | 2008 |
Izdavač | |
Uvez | Meki |
ISBN | 9789532144161 |
Na temelju 0 recenzija
|
|
0% |
|
|
0% |
|
|
0% |
|
|
0% |
|
|
0% |
Vezani Proizvodi
Pite su među rijetkim poslasticama koje su popularne u cijelome svijetu. Izvrsno su samostalno jelo, a mogu biti jednostavne i vrlo raskošne. Ovi recepti uvest će vas u njihov slatki svijet. Uživajte u pripremi i razveselite obitelj!
Na zalihi
Nakon hit-knjige “Kuharski kanconijer”, Veljko Barbieri pripremio je novu književnu poslasticu. U njoj su 134 povijesne priče o hrani začinjene s isto toliko starih, vrhunskih recepata, a svaku priču prati tematska ilustracija Vjekoslava Voje Radoičića, jednog od naših najboljih ilustratora…
Na zalihi
Što jelima u trenu može dati osebujnu, kreativnu i nevjerojatno ukusnu notu? Što se tako lako priprema i tako se dobro može čuvati? Što tako slasno možete pojesti kod kuće, ali i donijeti prijateljima na dar? Odgovore ćete pronaći u ovoj knjizi!…
Na zalihi
Kako bi otkrile sličnosti i razlike sa slasticama drugih naroda te spoznale osobitosti proistekle iz naših navika, ukusa i podneblja, autorice su posegnule duboko u povijest i široko u zemljopis.
Na zalihi
Nema osobe koja može odoljeti hrskavim, zlatnosmeđim i slasnim vaflima i palačinkama! Nije ni čudo, jer ne samo što su brzo gotovi..
Nema na zalihi
Knjiga na vrlo zanimljiv, neuobičajen i svjež način mirisima, bojama i okusima vodi ravno u vašu kuhinju. Ukusni recepti jednostavno su podijeljeni na pet cjelina, prema pet osnovnih namirnica (tjestenina, riža, okruglice, pizze i palačinke), a svima je zajedničko da su pripremljena s Vegetom.
Na zalihi
Dvadeset izvrsnih recepata iz hrvatske tradicije koji će vam pokazati kako se svima znane slastice, pudinzi, kreme i sladoledi, mogu pripremati na posve drukčiji način. Krenite u avanturu otkrivanja neodoljivih kremastih slastica!
Na zalihi
Sva korisna svojstva jabuka sadržana su i u jabučnom octu. Iako ne postoje utemeljeni dokazi kako jabučni ocat može utjecati na izlječenje nekih teških i kroničnih bolesti, sasvim je sigurno da njegovom redovitom konzumacijom možemo povoljno djelovati na jačanje imuniteta te zdravstveno stanje općenito…
Nema na zalihi
Juhe su uvijek dobra opcija kada nam je dosadila uobičajena prehrana i kada poželimo pojesti nešto „sa žlicom“. Neke će nas juhe osvojiti svojom jednostavnošću pripreme pa ćemo zasigurno htjeti da nam se češće javljaju na jelovniku…
Nema na zalihi
Samobor je oduvijek privlačio zaljubljenike u dobru hranu i lijepo okruženje. Takvo okruženje bilo je poticajno i za djevojčicu Juliku koja se našla usred tog mirisnoga gradića nadomak Zagreba. Mirisi greblica, pita i štrudla, kobasica i čušpajza te fnih tjestenina jednostavno su je ponukali da, uz…
Na zalihi
Recenzije
Još nema recenzija.