Neposredan izbor (grado)načelnika i župana

2,65 

U zemlji u kojoj je svaka društvena pojava do srži prožeta politikom i političkim, od naziva i izbora čelnika športskih klubova, preko zapošljavanja do gospodarskih aktivnosti, teško je pronaći odgovarajuća teorijsko politička razmatranja mjesta i uloge lokalne demokracije u ukupnom političkom sustavu…

Na zalihi

Najniža cijena zadnjih 30 dana: 13,14 
+ -
  Okvirni datum dostave: lip 19. – lip 23.

Neposredan izbor (grado)načelnika i župana

U zemlji u kojoj je svaka društvena pojava do srži prožeta politikom i političkim. Od naziva i izbora čelnika športskih klubova, preko zapošljavanja do gospodarskih aktivnosti, teško je pronaći odgovarajuća teorijsko politička razmatranja mjesta i uloge lokalne demokracije u ukupnom političkom sustavu. Dapače, malo je i praktičnopolitičkih refleksija stvarnoga stanja kao i perspektive svih oblika lokalne ili područne političke razine.

Kao da je teorijski interes, ali i dnevnopolitičko zanimanje za demokratsko stanje lokalnih zajednica, zasjenjen i potisnut pridavanjem ogromne važnosti “državnoj politici”. Dovoljno je samo kao dokaz toj postavci navesti činjenicu da se u ovih 15 godina samostalne hrvatske države nekoliko puta mijenjao ustav. Da su primjerice zakonska uređenja hrvatske televizije u svakom sazivu parlamenta nekoliko puta dolazila na dnevni red. Dočim su zakoni koji uređuju pitanja lokalne samouprave doživjeli tek kozmetičke prepravke.

O knjizi

Malo se i sporadično, možda tek na deklarativnoj razini, govori o nadležnostima jedinica lokalne samouprave. I to gotovo isključivo s vidika predizbornih izjava i najava decentralizacije države. Tek se povremeno spomene potreba teritorijalno-upravnog preustrojavanja države. Posve se zapostavlja pitanje sinergijskog djelovanja svih razina javne uprave. A da ne spominjemo činjenicu kako se o pravoj naravi lokalne samouprave, određivanju njezinih ovlasti i odgovornosti gotovo i ne raspravlja.

Od donošenja Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ili Zakona o izborima članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave, pri svakom spomenu njihove promjene, bilo je govora o prihvaćanju opcije neposrednog izbora(grado)načelnika i župana. Ova knjiga govori upravo o tome. Pokazuje prednosti i nedostatke raznih načina izbora.

Autor

Broj stranica

163

Format

18×25 cm

Godina izdanja

2005

ISBN

9789536926244, 978-953-6926-24-5

Izdavač

Stanek d.o.o.

Uvez

Tvrdi

Na temelju 0 recenzija

0.00 Ukupno
0%
0%
0%
0%
0%
Budite prvi koji je napisao recenziju “Neposredan izbor (grado)načelnika i župana”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Recenzije

Još nema recenzija.

SKU: 30382 Kategorija:
Close Moja Košarica
Close Lista Želja
Nedavno pogledano Close
Close

Close
eknjizara.hr
Categories