Avangarda krležiana

11,15 

Avangarda krležiana posvećena je odnosu Miroslava Krleže i avangarde, odnosno Krleže kao avangarde i avangarde kao (i) Krleže, kulturnom rasteru Krležinih predvodničkih pozicija u jugoslavenskoj (zajedničkoj) kulturi, njihovim kružnim putanjama ili ukratko Krleži kao jugoslovenskom avangardisti…

Samo 1 komad(a) na zalihi

Najniža cijena zadnjih 30 dana: 15,93 
  Okvirni datum dostave: ožu 04. – ožu 08.

Avangarda krležiana

Avangarda krležiana posvećena je odnosu Miroslava Krleže i avangarde, odnosno Krleže kao avangarde i avangarde kao (i) Krleže, kulturnom rasteru Krležinih predvodničkih pozicija u jugoslavenskoj (zajedničkoj) kulturi, njihovim kružnim putanjama ili ukratko Krleži kao jugoslovenskom avangardisti.

Brebanović započinje svoje istraživanje odozdo; usporedivo s mikrohistorijskom metodom u suvremenoj historiografiji: pristupom koji na temelju jednog signala, znaka, teksta, stajališta, čina ili dokumenta pokušava rekonstruirati njegove uzroke i ishode, kulturnu ili socioekonomsku dinamiku.

Iz jednog privatnog pisma (divotvelepisma) što ga je Krleža u kolovozu 1936. poslao na Plitvice prijatelju i suradniku Marku Ristiću, Brebanović tako izvodi složenu zgradu Krležine avangardnosti i njezine recepcije; otvara pitanja njezina akademskog prisvajanja i prešućivanja; upućuje na plodne ekstenzije njezina književnog učinka, kao i na specifičnu narav njezina autorskog rukopisa.

Pri svemu tome avangarda je osnovni problemski okvir njegove studije na teorijskoj razini; ali i živo tkivo književnih procesa, a Krleža – s pravom – središnja figura jugoslavenskog književnog 20. stoljeća.

Rijetka kompetencija, najviši akademski i znanstveno-istraživački standardi, kao i zaključno nove spoznaje – neprijeporne su odlike Brebanovićeva pothvata. Ukratko, posrijedi je rukopis iznimne vrijednosti.
– dr. Dean Duda, iz recenzije

Predrag Brebanović je docent na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i autor dviju zapaženih knjiga: Podrumi marcipana: čitanje Bore Ćosića (2006) i Antitetički kanon Harolda Bluma (2011).

Autor

Broj stranica

263

Godina izdanja

2016

Uvez

Meki

Format

23×15

Izdavač

ISBN

9789532227901

Na temelju 0 recenzija

0.00 Ukupno
0%
0%
0%
0%
0%
Budite prvi koji je napisao recenziju “Avangarda krležiana”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Recenzije

Još nema recenzija.

Close Moja Košarica
Close Lista Želja
Nedavno pogledano Close
Close

Close
eknjizara.hr
Categories