Bog, čovjek i njegov đavao

10,62 

“Vlastita razmišljanja dovela su me do zaključka – priznajem, ne pretjerano izvornoga – da đavao ne postoji kao osoba, da nije lik suprotan i suprotstavljen Bogu, nego da „postoji” kao metafora, kao mit, kao imaginarni žrtveni jarac koji preuzima pogreške koje čovjek ne može ili ne želi priznati. Njegova personifikacija – koja predstavlja mračnu stranu čovjekova srca – poslužila je kako bi se Boga oslobodilo od svakoga zla koje možemo uočiti u svijetu što ga je on stvorio…”

Samo 1 komad(a) na zalihi

Najniža cijena zadnjih 30 dana: 13,27 
  Okvirni datum dostave: tra 24. – tra 28.

Bog, čovjek i njegov đavao : Razmatranje o zlu i povijesni tijek

“Vlastita razmišljanja dovela su me do zaključka – priznajem, ne pretjerano izvornoga – da đavao ne postoji kao osoba, da nije lik suprotan i suprotstavljen Bogu, nego da „postoji” kao metafora, kao mit, kao imaginarni žrtveni jarac koji preuzima pogreške koje čovjek ne može ili ne želi priznati. Njegova personifikacija – koja predstavlja mračnu stranu čovjekova srca – poslužila je kako bi se Boga oslobodilo od svakoga zla koje možemo uočiti u svijetu što ga je on stvorio.

Ðavao „postoji” i kao tehnika koju je osmislila Crkva nakon raskida s judaizmom: sotoniziranje neprijatelja omogućuje nam da opravdamo mržnju koju prema njemu osjećamo, nasilje koje mu želimo nanijeti. Ta tehnika proširila se izvan granica njezine primjene u vjerskim institucijama pa je postala dio prakse suvremenih suprotstavljenih ideologija…”

Francois Fejtö rođen je 1909. u Mađarskoj. Često je bio zatvaran pa je 1938. prebjegao u Francusku. Blizak Mounieru i reviji “Esprit”, postat će prijatelj Malrauxov, Morinov, Camusev… Godine 1949. razotkrio je staljinistički proces protiv Lászla Rajka u Mađarskoj, zatim je 1956. zajedno sa Sartreom prosvjedovao protiv sovjetske intervencije koja je ugušila ustanak u Budimpešti…

Više u knjizi Bog, čovjek i njegov đavao

Autor

Broj stranica

264

Izdavač

Uvez

Meki

Godina izdanja

2007

ISBN

9789531688871

Na temelju 0 recenzija

0.00 Ukupno
0%
0%
0%
0%
0%
Budite prvi koji je napisao recenziju “Bog, čovjek i njegov đavao”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Recenzije

Još nema recenzija.

Close Moja Košarica
Close Lista Želja
Nedavno pogledano Close
Close

Close
eknjizara.hr
Categories