Gluma i neuroznanost

19,24 

Knjiga Gluma i neuroznanost u širem je smislu svojevrsni uvod u kognitivne teorije izvedbe, pri čemu se kognitivnome pristupa „enaktivistički” s pridavanjem središnjeg mjesta iskustvenoj razini uvida u stvarnost.

Samo 1 komad(a) na zalihi

Najniža cijena zadnjih 30 dana: 19,78 
  Okvirni datum dostave: velj 28. – ožu 03.

Gluma i neuroznanost

Knjiga Gluma i neuroznanost u širem je smislu svojevrsni uvod u kognitivne teorije izvedbe, pri čemu se kognitivnome pristupa „enaktivistički” s pridavanjem središnjeg mjesta iskustvenoj razini uvida u stvarnost. Udruživanju svih umjetničkih medija te apsorbiranju mnogobrojnih znanja, od filozofije do arhitekture, golemom instrumentariju teorije izvedbe ova knjiga priklju- čuje i promatranja iz perspektive neuroznanosti.

Time se nastoji otvoriti novi transdisciplinarni (a ne samo interdisciplinarni) prostor promišljanja izvedbenih fenomena, prvenstveno glumačkog, pri čemu ambicija nije odgovoriti na dileme koje se postavljaju na novotvorenom sučelju disparatnih uvida, već je želja ukazati na problematska mjesta koje je potrebno znanstveno opisati/teorijski tematizirati/pedagoškom praksom oprimjeriti.

Doprinos ove knjige, iznikle iz prvog doktorskog istraživanja u hrvatskoj akademskoj sredini (i među rijetkim inozemnim radovima takvog profila) nije eksperimentalan, već spekulativno-teorijski i pedagoško-praktičan (kroz traganje za teorijskom spojnicom inovativne enaktivne pedagogije glume i tradicionalne pedagogije glume, pri čemu je u znanstvenome smislu važna radikalnost metodološkog pomaka fokusa).

O knjizi

Ova je knjiga pisana iz perspektive glumca, osobe s aktivnom kompetencijom, znanjem i vještinama, nekoga iz same srži kreativnog procesa i istra- živanja. Takav smjer istraživačke pozornosti doveo je do uobličavanja ideja i pitanja koja su se u umjetničkoj praksi i pedagogijama glume postavljala kako u prošlosti tako i danas, ali sada s iskorakom u dvojako akademsko istraživanje.

Prvo, odvija se u području teorijskog promišljanja prakse koje nije nužno znanstveno-istraživačko, ali je teorijski fundirano i vrijedno za akademske programe umjetničkih akademija s profilom istraživanja poput onoga koji teoriju povezuje s dramaturgijom izvedbe. Drugo, taj se metodološki iskorak s odgovarajućom reinterpretacijom temeljnih pojmova i problema odnosi i na proučavanje poveznica praksom-utemeljene teorije izvedbenih umjetnosti s jedne i znanosti s druge strane.

Cilj knjige Gluma i neuroznanost je ukazati na perpetuirajući odnos znanosti i umjetnosti, prakse i teorije te ranjivu intuitivnost ojačati znanstvenim potvrdama. Utoliko se radi o vrijednom doprinosu i izvedbenim umjetnostima i znanosti.

Autor

Broj stranica

208

Izdavač

Uvez

Meki

Godina izdanja

2021

Format

13,8 x 21 cm

ISBN

9789533555300

Na temelju 0 recenzija

0.00 Ukupno
0%
0%
0%
0%
0%
Budite prvi koji je napisao recenziju “Gluma i neuroznanost”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Recenzije

Još nema recenzija.

SKU: 60397 Kategorija: Tags: , ,
Close Moja Košarica
Close Lista Želja
Nedavno pogledano Close
Close

Close
eknjizara.hr
Categories