Ovladati vatrom – Kako nas je kuhanje pretvorilo u ljude
18,45 € 5,00 €
Kako nas je kuhanje pretvorilo u ljude. Uloga kuhanja u suvremenom društvu daleko je odmaknula od prvobitne ideje da se moramo prehraniti da bismo (pre)živjeli. Kuhanje je, mogli bismo reći, popularnije nego ikad. Volimo gledati kako se drugi snalaze za štednjakom, uživamo u novim okusima, isprobavamo nove recepte. Kuhanje je postalo, jednostavno, joie de vivre…
Na zalihi
Najniža cijena zadnjih 30 dana: 18,45 €Ovladati vatrom – Kako nas je kuhanje pretvorilo u ljude
Kako nas je kuhanje pretvorilo u ljude. Uloga kuhanja u suvremenom društvu daleko je odmaknula od prvobitne ideje da se moramo prehraniti da bismo (pre)živjeli. Kuhanje je, mogli bismo reći, popularnije nego ikad. Volimo gledati kako se drugi snalaze za štednjakom. Uživamo u novim okusima, isprobavamo nove recepte. Kuhanje je postalo, jednostavno, joie de vivre.
Štoviše, priča o kuhanju probila se i u ozbiljnu znanost. A jedan od najzanimljivijih primjera je i knjiga koju držite u ruci, a koja eksplozivnom hrabrošću iznosi nove evolucijske hipoteze. Nasuprot vjerovanjima onih koji se zaklinju u ljekovitost prehrane temeljene na sirovim namirnicama, kuhanje zauzima središnje mjesto u biološkoj i društvenoj evoluciji ljudskosti, tvrdi se u ovoj fascinantnoj knjizi.
Biolog i antropolog, Richard Wrangham kao ključno razdoblje u razvoju čovjeka navodi ono otprije 1,8 milijuna godina, kad su naši preci otkrili vatru i počeli kuhati. Počevši s Homo erectusom – koji bi se, u svjetlu ovih najnovijih saznanja, trebao zvati Homo gastronomicus – te su inovacije dovele do anatomskih i psihičkih promjena koje su nas prilagodile na kuhanu hranu baš kao što je evolucija, primjerice, krave prilagodila jedenju trave.
Učinivši hranu probavljivijom, kuhanje je omogućilo smanjivanje naših čeljusti i zuba, a novonastale kalorije nahranile su naš prošireni mozak. No, kuhanje nas je i povezalo, naučilo nas okupiti se za istim stolom i oslobodilo čovječanstvo napornog višesatnog prežvakavanja iste namirnice (iako je istovremeno i ženski rod prikovalo uz štednjak).
Autor | |
---|---|
Broj stranica | 248 |
Format | 17×23 cm |
Godina izdanja | 2012 |
Izdavač | |
Uvez | Meki |
ISBN | 9789533162140 |
Na temelju 0 recenzija
|
|
0% |
|
|
0% |
|
|
0% |
|
|
0% |
|
|
0% |
Vezani Proizvodi
Vodič za početnike s korak-po-korak uputama i 10 projekata
Naučite crtati mrtvu prirodu je važan priručnik za početnike koji žele naučiti osnove i uživati u crtanju. 10 praktičnih demonstracija prikazanih korak-po-korak i ilustriranih fotografijama u boji…
Samo 2 komad(a) na zalihi
Knjiga Mirele Holy prikazuje hrvatsku politiku kao jedinstven pandemonij, privilegirano obitavalište zlih duhova ove zemlje. U njoj vidimo čestite konzervativce kako seksualno zloporabljuju djecu i tuđe bračne partnere bez trunke grižnje savjesti, ljevičarske ljepoduhe koji do podneva spavaju a polije podneva propovijedaju socijalnu pravdu namještajući milijunske poslove bližnjima…
Na zalihi
Bilo da se želite okušati u radu pastelama prvi put, usavršiti neku novu tehniku ili otkriti kako koristiti sjenu i kontrast na svojoj slici za stvaranje dubine i ugođaja, ova knjiga odgovara na 200 pitanja o brojnim temama…
Samo 1 komad(a) na zalihi
Luk spada među najstarije povrtlarske kulture. Potječe iz Azije i s Bliskog istoka, a uzgaja se preko 5.000 godina. U Europu je stigao preko Italije. Egipćani su osobito cijenili vrijednost luka tako što su njime plaćali radnike koji su gradili piramide.
Na zalihi
Sva korisna svojstva jabuka sadržana su i u jabučnom octu. Iako ne postoje utemeljeni dokazi kako jabučni ocat može utjecati na izlječenje nekih teških i kroničnih bolesti, sasvim je sigurno da njegovom redovitom konzumacijom možemo povoljno djelovati na jačanje imuniteta te zdravstveno stanje općenito…
Na zalihi
Stručni odgovori na pitanja koja postavlja svaki umjetnik uz korak-po-korak fotografije i ilustracije.
Od provjeravanja imate li pravi pribor i opremu do rješavanja uobičajenih pogrešaka, ova knjiga sadrži sve pouzdane odgovore koji su vam potrebni za stjecanje samopouzdanja i dostizanje nove razine vještine…
Samo 1 komad(a) na zalihi
Ova knjiga britanskog profesora Sir Michaela Marmota (nagrađenog Ordenom viteza za izniman doprinos epidemiologiji i razumijevanju zdravstvene nejednakosti) razrađuje posve jednostavnu ali zato ništa manje kontroverznu temu: zašto su ljudi višeg društvenog statusa boljeg zdravlja od onih nižeg statusa i što točno znači “kvaliteta života”?…
Nema na zalihi
VELIKI VOĐE oblikuju povijest. Svojom vizijom i poštenjem, strašću i upornošću, kao i spremnošću na rizike, izazivaju ustaljena vjerovanja i mijenjaju tijek ljudskih sudbina. Neki na položaje moći dolaze rođenjem, drugima su nametnuti, ali svi posjeduju sposobnost da iskoriste novonastale prilike i karizmu pomoću koje uvjeravaju druge da ih slijede.
Nema na zalihi
“Stroj za mem” Susan Blackmore je od objavljivanja 1999. godine do danas, ostao najbolji uvod u memetiku, znanstvenu disciplinu koja tvrdi da je “mem element kulture koji se prenosi oponašanjem, a ne nasljeđivanjem”. Preveden je na trinaest jezika, Matt Ridley smatra da je “u teoriju kulture konačno unio znanstvenu strogost i dosljednost koja joj je nedostajala”…
Na zalihi
Paul Krugman, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2008. godine, izrazito aktivan autor, kolumnist i bloger, profesor na prestižnom američkom sveučilištu Princeton, te prije svega jedan od najutjecajnijih političkih komentatora u svojoj zemlji, donosi provokativan bestseler koji proučava turbulentno stoljeće američke povijesti, počevši od reformi koje su trebale ukrotiti izrazite ekonomske razlike, takozvanog Pozlaćenog doba, pa sve do ponovnog uzleta golemih socijalnih i političkih nejednakosti koje haraju od sedamdesetih godina 20. stoljeća…
Na zalihi
Recenzije
Još nema recenzija.