Ovladati vatrom – Kako nas je kuhanje pretvorilo u ljude
18,45 € 9,00 €
Kako nas je kuhanje pretvorilo u ljude. Uloga kuhanja u suvremenom društvu daleko je odmaknula od prvobitne ideje da se moramo prehraniti da bismo (pre)živjeli. Kuhanje je, mogli bismo reći, popularnije nego ikad. Volimo gledati kako se drugi snalaze za štednjakom, uživamo u novim okusima, isprobavamo nove recepte. Kuhanje je postalo, jednostavno, joie de vivre…
Na zalihi
Najniža cijena zadnjih 30 dana: 18,45 €Ovladati vatrom – Kako nas je kuhanje pretvorilo u ljude
Kako nas je kuhanje pretvorilo u ljude. Uloga kuhanja u suvremenom društvu daleko je odmaknula od prvobitne ideje da se moramo prehraniti da bismo (pre)živjeli. Kuhanje je, mogli bismo reći, popularnije nego ikad. Volimo gledati kako se drugi snalaze za štednjakom. Uživamo u novim okusima, isprobavamo nove recepte. Kuhanje je postalo, jednostavno, joie de vivre.
Štoviše, priča o kuhanju probila se i u ozbiljnu znanost. A jedan od najzanimljivijih primjera je i knjiga koju držite u ruci, a koja eksplozivnom hrabrošću iznosi nove evolucijske hipoteze. Nasuprot vjerovanjima onih koji se zaklinju u ljekovitost prehrane temeljene na sirovim namirnicama, kuhanje zauzima središnje mjesto u biološkoj i društvenoj evoluciji ljudskosti, tvrdi se u ovoj fascinantnoj knjizi.
Biolog i antropolog, Richard Wrangham kao ključno razdoblje u razvoju čovjeka navodi ono otprije 1,8 milijuna godina, kad su naši preci otkrili vatru i počeli kuhati. Počevši s Homo erectusom – koji bi se, u svjetlu ovih najnovijih saznanja, trebao zvati Homo gastronomicus – te su inovacije dovele do anatomskih i psihičkih promjena koje su nas prilagodile na kuhanu hranu baš kao što je evolucija, primjerice, krave prilagodila jedenju trave.
Učinivši hranu probavljivijom, kuhanje je omogućilo smanjivanje naših čeljusti i zuba, a novonastale kalorije nahranile su naš prošireni mozak. No, kuhanje nas je i povezalo, naučilo nas okupiti se za istim stolom i oslobodilo čovječanstvo napornog višesatnog prežvakavanja iste namirnice (iako je istovremeno i ženski rod prikovalo uz štednjak).
Autor | |
---|---|
Broj stranica | 248 |
Format | 17×23 cm |
Godina izdanja | 2012 |
Izdavač | |
Uvez | Meki |
ISBN | 9789533162140 |
Na temelju 0 recenzija
|
|
0% |
|
|
0% |
|
|
0% |
|
|
0% |
|
|
0% |
Vezani Proizvodi
Posljednjih godina priroda spavanja, naši obrasci spavanja, količina spavanja i opasnosti koje prijete od pomanjkanja sna postali su nam iznimno važnima. Ljudi rade sve duže, mijenja se priroda poslova koje radimo, a jaz između takozvanog privatnog i poslovnog (kuće i ureda), zahvaljujući mobilnim telefonima i internetu, sve se više smanjuje. Od premorenosti do nesanice, od noćnih mora do neispavanosti pitanje kvalitete spavanja postalo je jedno od značajnijih našeg doba…
Na zalihi
Svakodnevno rasprostiranje stola prije blagovanja uobičajenih obroka najčešće ne traži ni posebno zalaganje, ni precizno postavljanje jedaćeg pribora; razlozi su dijelom pomanjkanje vremena, a dijelom činjenica da smo kod vlastite kuće, pa stoga svemu tome ne pridajemo veliku pozornost. No, situacija se mijenja u trenutku kada nam dolaze gosti…
Samo 1 komad(a) na zalihi
Knjiga “Velika otkrića” upoznaje nas sa životom, radom i postignućima stotinjak znanstvenika: s ljudima koji su bili suočeni sa nepovjerenjem okoline ili čak i gorim stvarima, a ipak su kročili naprijed i pomicali granice ljudskog znanja…
Na zalihi
Ova knjiga britanskog profesora Sir Michaela Marmota (nagrađenog Ordenom viteza za izniman doprinos epidemiologiji i razumijevanju zdravstvene nejednakosti) razrađuje posve jednostavnu ali zato ništa manje kontroverznu temu: zašto su ljudi višeg društvenog statusa boljeg zdravlja od onih nižeg statusa i što točno znači “kvaliteta života”?…
Samo 1 komad(a) na zalihi
Na zalihi
Samo 1 komad(a) na zalihi
Vodič za početnike s korak-po-korak uputama i 10 projekata
Neka od najistaknutijih umjetničkih djela nastala su kao posljedica zadivljenosti ljudskim oblikom. No, prikaz ljudskog lika oduvijek je odražavao kulturni i vjerski stav vremena i mjesta u kojem je nastao. Drevni Egipćani držali su se preciznih uputa u svojoj umjetnosti…
Nema na zalihi
“Stroj za mem” Susan Blackmore je od objavljivanja 1999. godine do danas, ostao najbolji uvod u memetiku, znanstvenu disciplinu koja tvrdi da je “mem element kulture koji se prenosi oponašanjem, a ne nasljeđivanjem”. Preveden je na trinaest jezika, Matt Ridley smatra da je “u teoriju kulture konačno unio znanstvenu strogost i dosljednost koja joj je nedostajala”…
Na zalihi
Bilo da se želite okušati u radu pastelama prvi put, usavršiti neku novu tehniku ili otkriti kako koristiti sjenu i kontrast na svojoj slici za stvaranje dubine i ugođaja, ova knjiga odgovara na 200 pitanja o brojnim temama…
Samo 2 komad(a) na zalihi
Recenzije
Još nema recenzija.