Sukob : Kako ideal suvremenog majčinstva ugrožava ženu

6,64 

Između 1980. i 2010. godine u našem poimanju majčinstva dogodila se revolucija, a da je gotovo nismo ni primijetili. Riječ je o postavljanju majčinstva u središte sudbine žena…

Na zalihi

Najniža cijena zadnjih 30 dana: 13,14 
+ -
  Okvirni datum dostave: lip 19. – lip 23.

Sukob : Kako ideal suvremenog majčinstva ugrožava ženu

Između 1980. i 2010. godine u našem poimanju majčinstva dogodila se revolucija. A da je gotovo nismo ni primijetili. Riječ je o postavljanju majčinstva u središte sudbine žena.

To se dogodilo iz nekoliko razloga: ekonomska kriza velik je broj žena vratila kući. Naročito onih s niskom stručnom spremom i ekonomski najranjivijih. Zbog velike nezaposlenosti, majčinstvo je još više došlo u prvi plan. Pružalo je veću sigurnost i mir nego neki loše plaćen posao koji se lako može izgubiti. Kriza je zato imala i negativne posljedice po evoluciju muškaraca kojoj smo se nadali. Počeo je rasti njihov otpor prema podjeli poslova i prema jednakosti. Tu se pridružuje još nešto. Kriza identiteta kakva još nije viđena u povijesti čovječanstva. Sve to, udruženo s modernističkim zazivanjem novog naturalizma u duhu Jeana Jacquesa Rousseaua, iznjedrilo je pozivanje na majčinski nagon i ponašanje koje on zahtijeva. Što to konkretno znači?

Danas biti u drugom stanju znači pridružiti se svojevrsnom obredu. Moderne majke moraju svome čedu pružiti najbolju moguću brigu. Od višegodišnjeg dojenja, preko zajedničkog spavanja, platnenih pelena i barem godinu dana boravka s djetetom kod kuće. Sve do kuhanja kašica od organskih namirnica, neprestanog nošenja, bez vikanja, kamoli lupanja po guzi: pred današnje je majke stavljen izazov kojem je rijetko koja dorasla. A koji kod njih izaziva u najmanju ruku frustracije. Svi su ti zahtjevi ženu vezali za kuću i domaćinstvo do razmjera kakvi nisu viđeni od 1950-ih, tvrdi Élisabeth Badinter, doajenka francuske intelektualne misli, u svom beskompromisnom djelu Sukob. Misao da niste dorasli kao majka ako koristite mliječnu formulu, jednokratne pelene, čak i ako ne želite prirodan porod, misao koja je nametnuta očekivanjima okoline. Potkopava u ženi osjećaj ženstvenosti, vlastite vrijednosti, pa čak i smislenosti.

O knjizi

U svojoj oštroj, angažiranoj prozi, Badinter će uobličiti i imenovati ono što se već neko vrijeme rađa u našem društvu i našim umovima. Stajalište kako je gore navedeni pritisak kao posljedicu proizveo generaciju iscrpljenih majki opterećenih krivnjom, što je samo jedan od razloga alarmantnog pada nataliteta na Zapadu. Europski bestseler, u prijevodu Ljiljane Novković i s naslovnom ilustracijom Jelene Radmanović, Sukob je oštra optužnica o nečujnom fanatizmu koji ženama efikasno onemogućuje dosezanje njihova punog potencijala.

Više u knjizi Sukob : Kako ideal suvremenog majčinstva ugrožava ženu

Autor

Broj stranica

147

Godina izdanja

2013

Uvez

Meki

Izdavač

ISBN

9789533166827

Na temelju 0 recenzija

0.00 Ukupno
0%
0%
0%
0%
0%
Budite prvi koji je napisao recenziju “Sukob : Kako ideal suvremenog majčinstva ugrožava ženu”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Recenzije

Još nema recenzija.

Close Moja Košarica
Close Lista Želja
Nedavno pogledano Close
Close

Close
eknjizara.hr
Categories