Slom : Kako se društva odlučuju za propast ili uspjeh

13,14 

Jared Diamond, jedan od najslavnijih i najnagrađivanijih autora znanstvenopopularne literature, u svojoj knjizi “Slom”, svojevrsnom nastavku Pulitzerom nagrađenog djela “Sva naša oružja (Zarazne bolesti, čelik i puške)”, raspravlja o tajanstvenoj propasti starih civilizacija – i kako to utječe na našu budućnost…

Samo 2 komad(a) na zalihi

Najniža cijena zadnjih 30 dana: 13,14 
+ -
  Okvirni datum dostave: svi 20. – svi 24.

Slom : Kako se društva odlučuju za propast ili uspjeh

Jared Diamond, jedan od najslavnijih i najnagrađivanijih autora znanstvenopopularne literature, u svojoj knjizi “Slom”, svojevrsnom nastavku Pulitzerom nagrađenog djela “Sva naša oružja (Zarazne bolesti, čelik i puške)”, raspravlja o tajanstvenoj propasti starih civilizacija – i kako to utječe na našu budućnost.

Dok su se u knjizi “Sva naša oružja” pojašnjavali razlozi zemljopisne naravi, koji su uzrokovali procvat nekih naroda, “Slom” se koristi istim razlozima kako bi ispitao zašto su neka drevna društva, uključujući i civilizaciju Maja i one s Uskršnjih otoka, kolonije Vikinga na Grenlandu, pa i moderna, poput onoga u Ruandi, jednostavno – nestala. Zbog čega se neka društva razvijaju, a druga propadaju?

U prošlosti, mnoge su se kulture raspale. Razlog tome, u većini slučajeva, bila je ekološka kriza koju su uzrokovali sami narodi. No ona sama po sebi ne nosi isključive zasluge. Nije svaka civilizacija propala zbog svojevrsne ekološke krize koju su uzrokovali sami narodi, no ona je ipak u najvećem broju slučajeva bila svojevrstan katalizator propasti – posebno u slučajevima kada se udružila s društvenim odgovorom na nadolazeće katastrofe.

Ipak, sva krivnja nikako ne leži u osvetoljubivoj prirodi. A autor tu tvrdnju argumentira oprimjerujući glavne teze knjige u malim zajednicama suvremene Montane. Koje se suočavaju s propašću životnih standarda i iscrpljenjem prirodnih izvora. To dvoje je, pak, svima zajednički uzrok propasti, tvrdi Diamond.

“Slom : Kako se društva odlučuju za propast ili uspjeh” govori o tajanstvenoj propasti starih civilizacija. Ali i o tome kako to utječe na našu budućnost. Odnosno koje bismo pouke, bitne za naše održavanje, mi od toga mogli izvući. Autor nudi uvjerljive povijesne primjere kojima potkrepljuje svoju tvrdnju kako su u većini slučajeva ekonomski i ekološki problemi jedno te isto i vodi nas na zanimljivo putovanje kroz povijest čovječanstva. Pokušavajući objasniti kako možemo, kad sutra dođe, ipak – preživjeti.

Autor

Broj stranica

631

Format

17×23 cm

Godina izdanja

2008

Izdavač

Uvez

Meki

ISBN

9789532207675

Na temelju 0 recenzija

0.00 Ukupno
0%
0%
0%
0%
0%
Budite prvi koji je napisao recenziju “Slom : Kako se društva odlučuju za propast ili uspjeh”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Recenzije

Još nema recenzija.

Close Moja Košarica
Close Lista Želja
Nedavno pogledano Close
Close

Close
eknjizara.hr
Categories