Keltski mitovi i pripovijetke – riječ urednika

Drage čitateljice, poštovani čitatelji

Zapravo, svi vi koji ste ili slučajno ili s nekom namjerom posjetili stranicu eKnjižare, nadam se da ste primjetili jedan od novijih naslova u njihovoj, knjigama, prebogatoj ponudi, a koji svakako obogaćuje hrvatsko izdavaštvo općenito.

Naime, ako ćemo iskreno….

U sveopćoj ponudi izdavačkih kuća tek se rijetko ako i uopće može naići na segment koji pokriva mitologiju pojedinih naroda kroz njihovu povijest.

Takvi su rijetki pokušaji uglavnom svedeni na slikovnice za djecu ili neka jeftinija izdanja koja ne premašuju 100-tinjak stranica.

Iako je i to ipak neki pomak ka popularizaciji pomalo zaboravljenog štiva na ovim prostorima, mitologija se, upravo zahvaljujući eKnjižari vraća na društvenu scenu u velikom stilu.

Naime, preda vama je, poštovano čitateljstvo, knjiga koja vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnim. Imate jedinstvenu priliku prošetati začudnim svijetom kojeg može ponuditi samo – Keltska mitologija.

Plemena Kelta od samih svojih početaka na krajnje su zanimljiv, ponekad i zastrašujuć način objašnjavali život koji ih okružuje. Naravno, kako su za mnoge pojave koje su im tada bile neobjašnjive bila kriva – nadnaravna bića, a kojima je baš ta mitologija prepuna.

Mnoga od tih bića upravo zahvaljujući Keltima, žive uspješno i danas, uglavnom na stranicama Fantasy književnog žanra. Tu svakako vrijedi spomenuti svijet kojim vladaju Faeries, svojevrsni vilinski stvorovi čija je glavna zadaća osmisliti neku podvalu kojom će napakostiti protagonistu priče. Ta malena stvorenja koja uglavnom žive daleko od očiju znatiželjnika, u podzemnim svjetovima od kojih je najpoznatiji Tyr na Nog tek rijetko kad dolaze u konatkt s ljudima. No, kad se to dogodi – smrtnici uglavnom izvuku deblji kraj.

Njihovi kudikamo veći susjedi u pričama su divovi – također čest motiv u Keltskim pripovjetkama. Opisivani kao, uglavnom priglupe i proždrljive kreature uglavnom su u pričama služili tek kao poligon za dokazivanje hrabrosti i nadmoći brojnih junaka i heroja od kojih svakako treba spomenuti Cu Chulainna i Mac Finna. Kad njima dodamo i priče u kojima je glavni junak kralj Arthur – svijetu heroja Keltskih pripovjetki jednostavno nema kraja.

Svi oni svoje su vrline, hrabrost, fižičku snagu ali i mudrost dokazivali na mnogim stvorovima. Od prije spomenutih divova kod kojih je trebalo samo dokazati snagu pa sve do Faeriea koji su iako manji bili ipak zahtjevniji i čarobniji protivnici. Nemojte misliti da se u tim pričama nisu pojavile i vještice. O, jesu – i to one iz Glouchestera. Najzlokobnija vrsta.

A kakva bi to mitologija bila da u njoj nema zmajeva ? Poznati po svojoj sklonosti magičnim i sjajnim predmetima, ovi su stvorovi uglavnom čuvali neku vrednotu, a koje se trebao dočepati heroj kako bi osvojio srce svoje odabranice. Ni vitezovima nije bilo lako.

Osim navedenih stvorenja mitskih korijena koje dijele i sa ostalim narodima svijeta, Kelti su nedvojbeno pokazali iznimnu maštovitost kad su u pitanju autohtona nadnaravna stvorenja. Gigantski veprovi koji govore, konji iz čijih se ušiju mogu izvući razni predmeti te ljudi-tuljani samo su neki od stvorova isključivo vezanih uz Keltsku mitologiju.

Želite li ih upoznati ?

Dovoljno ste znatiželjni kako biste se usudili prošetati čarobnim šumama i ukletim vrletima ?

Ukoliko ste sigurni da želite, ova je knjiga pravo štivo za vas

Prikupljene priče od 8. st na ovamo uvest će vas u nesumnjivo najčarobniji svijet Keltske mitologije.

Drage dam i poštovana gospodo…..

Poznat sam i kao ‘Mračni pripovjedač’ i tijekom višegodišnjeg proučavanja mitologije i okultne povijesti sa sigurnošću mogu reći kako je upravo Keltska mitologija jedna od onih začudnijih čije će vas priče brzo uvući u magičan svijet nadnaravnih stvorenja, magičnih predmeta i mnogih heroja te vitezova.

Pitanje je samo….

da li ćete se znati vratiti ?

Keltski mitovi i pripovijetke

…dostupno na eknjižari

Vaš

The Dark Storyteller
Kristijan Petrović

Kupi knjigu OVDJE.

Sve što nosim sa sobom – nova knjiga biblioteke “Pet Plus”
Nordijski mitovi i pripovijetke

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Close Moja Košarica
Close Lista Želja
Nedavno pogledano Close
Close

Close
eknjizara.hr
Categories