Vikinške narodne pripovijetke i bajke

Vikinške narodne pripovijetke i bajke

NEKE SU PRIČE stare stoljeća. Od prvih pripovijedanja uz logorske vatre, mnoge su lebdjele na povjetarcu vremena dok nisu došle do nas i obavile nas, odnoseći nas u dane daleke prošlosti. Zahvaljujući svojim čarobnim, neobičnim likovima, zaprepašćujućim okruženjima i maštovitim zbivanjima i zaključcima, te nas priče još uvijek mogu obuzeti i povući u sebe.

Neke od najstarijih priča i legendi iz ove knjige možda su prvi put bile ispričane prije više od tisuću godina, iako su zapisane tek mnogo kasnije.
Mnoge su zapisane u devetnaestom stoljeću, nadograđujući elemente ranijih usmenih tradicija. Ovdje je obilje priča iz nordijskih i skandinavskih mitova, narodnih pripovijetki i bajki, a one uključuju junačke sage, prikaze nekih od najranijih pomoraca, čaroliju, fantastična stvorenja, basne, povijesti i mitove o pustolovini i smionosti.
Uzbudljive su i poticajne, zastrašujuće i nadahnjujuće. Objašnjavaju svijet i dodaju mu misterioznost. U izvornom obliku, možda su se bile recitirale dok su ljudi sjedili oko logorskih vatri i gledali plamene jezike što palucaju, stvarajući vlastite slike u mašti. Kasno u noći, pripovijetke su dolazile kraju kad bi sjaj žara pomalo zamirao u tami.
Kasnije, pjesnici su ih prepričavali u sjenovitim dvoranama nakon velikih gozbi, dok bi gosti sjeli da slušaju i sanjaju.
Još kasnije, roditelji su prenosili pripovijetke svojoj djeci koja bi se skupljala oko pucketavih ognjišta u hladnim zimskim večerima.
U moderno doba, te su pripovijetke skupljene, pa su nadahnule nove, izvorne priče.
Ima tu veličanstvenih pripovijetki o čarolijama, ljubavi, izdajstvu, pobjedama i porazima, i one ostaju vječne i univerzalne ljudske priče što i dalje odjekuju u svima nama.

Svoj primjerak Vikinških narodnih pripovijetki i bajki možete kupiti na našem velikom webshopu na sljedećem linku: https://eknjizara.hr/artikli/vikinske-narodne-pripovijetke-i-bajke/

Nordijski mitovi i pripovijetke

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Close Moja Košarica
Close Lista Želja
Nedavno pogledano Close
Close

Close
eknjizara.hr
Categories