Zvijeri i stvorenja mitovi i pripovijetke

Zvijeri i stvorenja mitovi i pripovijetke

Malo je priča koje izdrže test vremena i koje uspiju, manje – više u nepromijenjenom obliku opstati sve do modernog doba. Malo je antagonista koji su svojom popularnošću uspjeli nadmašiti protagoniste. Ili možda bolje rečeno, malo je onih bića i stvorenja zbog kojih su se proslavili razni mitološki junaci, a koja su se iz narodnih priča preselila u prašnjave knjige, a da bi kasnije svoje mjesto dobili u nekom filmu, stripu ili čak tetovaži.

Stvorenja i zvijeri svjetskih mitologija imala su i još uvijek imaju poseban značaj i simboliku koja odražava kulturna uvjerenja, ali i strahove. Ma koliko ih se god plašili tijekom povijesti bez njih bi kulturna baština gotovo svakog naroda bila jednostavno – šuplja.

Među ostalim – ta su bića bila simbol moći i snage. Uzmimo samo na primjer zmaja pred kojim su se u mitologijama i pričama suprotstavljali mnogi heroji pa čak i sveci čije hagiografije ispunjavaju susreti s tim bićima, a koja su, naravno personificirano zlo. Divovi su također predstavljali snagu i dominaciju, bili su simbol nečeg čemu su se ljudi divili ali se i bojali.

O grifonima i kentaurima da i ne govorim.

Neka su stvorenja bila reprezenti prirode.

Jedan feniks koji se izdiže iz vlastitog pepela, simbolizirao je cikličnost života. Pa iako je bio tek simbol – vjerovalo se u njegovo postojanje. Razne su morske nemani predstavljale silinu morske prirode koja iz bonace može prerasti u strašnu olujnu katastrofu koje su se poglavito bojali mornari i trgovci. Na zabačenim hridima čekale su ih sirene, a susret s njihovim daljnjim rođakinjama, nimfama uglavnom ne bi imao sretan završetak.

Postoje i stvorenja koja predstavljaju transformaciju ili preobrazbu. Gotovo da i nema mitologije u kojoj, u nekom mračnom zakutku ne vreba vukodlak ili ako samo na Japanskom teritoriju – Kitsune, zavodnica nalik na lisicu.

Sva se ta bića često povezuju i sa magijom, lukavstvom kao i sposobnošću prilagodbe u različitim situacijama.

Neka su stvorenja bili dobri čuvari. Teško je, primjerice bilo neopaženo proći pokraj Kerbera na ulazu u Had, a već spomenuti zmajevi imali su često ulogu čuvara nečeg što je od iznimne važnosti. Legendarno stvorenje Banshee, bilo je usko vezano uz zagrobni život te je podsjećalo na krhkost života kao i neizbježnu smrt. Nećemo zaboraviti ni jednoroge, patuljke, vile, gobline, sva nadnaravna bića koja i danas bude interes modernog čitatelja.

Sve u svemu – zvijeri i stvorenja u svjetskoj su mitologiji poslužili kao moćni simboli koji prenose duboka značenja, predstavljajući širok raspon ljudskih iskustava, uvjerenja ali i emocija. Ponudili su ranijim generacijama uvid u složenost ljudske prirode, misterije svijeta ali i svemira, tkajući na taj način šarenu tapiseriju kulturnog naslijeđa, ma koliko mračni bili.

Kao urednik serijala ‘Epske priče’, nisam se mogao oteti dojmu kako će ova knjiga ‘Zvijeri i stvorenja – mitovi i pripovijetke’ i kod vas probuditi iste emocije, ista sjećanja kao i kod mene kada sam nekoć davno prvi put čuo priču o tamo nekom zmaju. U maestralnom prijevodu Nebojše Buđanovca, ovaj kompendijum priča prepun je svega što ste očekivali od knjige koja otvara vrata u prilično opasan svijet.

Oni grizu, grebu, reže, udaraju, ubijaju, zavode, lete, plivaju…..i to rade tisućama godina.

Rade to i danas s jednakom žustrinom kao što se i mi s jednakim veseljem ponovno prisjećamo tih…

Knjigu možete kupiti na našem velikom webshopu na OVOM linku. KLIK!

Grčki mitovi i pripovijetke

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Close Moja Košarica
Close Lista Želja
Nedavno pogledano Close
Close

Close
eknjizara.hr
Categories